Home Nieuws 2018 Manege Kantine Nieuws Agenda Ponyclub Evenementen Wedstrijden Archief Link Contact
Foto's - Arckelhoeve
Video's
ZOEK
Archief

FNRS Wedstrijden


De FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) is de brancheorganisatie voor professionele hippische ondernemingen in Nederland.

 Voor informatie over de FNRS wedstrijden kunt u een mail sturen naar sanko@casema.nl

De FNRS biedt opleidingen voor de ruiters van een aangesloten manege

 

Een FNRS manege is in het bezit van het veiligheidscertificaat, welke garant staat voor het veilig paardrijden.


Sterrensysteem
Het FNRS sterrensysteem kent doormiddel van een onafhankelijke keurmeester punten toe aan kwaliteit van de bedrijfsvoering en de beschikbare faciliteiten op en om het ruitersportcentrum. Deze beoordelingspunten tezamen bepalen de waardering van het ruitersportcentrum en daarmee het aantal sterren. Het aantal sterren van een bedrijf is duidelijk zichtbaar op het sterrenbord dat onder het FNRS gevelbord hangt. Er is minimaal 1 ster te behalen, het maximum aantal te behalen sterren is 5.
Manege de Arckelhoeve is in het bezit van 3 sterren en is hard op weg om bij de volgende keuring naar 4 sterren te gaan.


Uitleg over de FNRS wedstrijden:

Als je in het bezit bent van een FNRS paspoort kun je de F-proeven rijden

De FNRS heeft het FNRS handboek "Leer Paardrijden met Plezier" uitgebracht, waarin alle FNRS proeven te vinden zijn met de bijbehorende theorie. Verder staat er veel informatie in over het paardrijden, veiligheid en andere dingen die belangrijk zijn om te weten. Het boek is verkrijgbaar bij ieder FNRS Ruitersportcentrum.

Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan heet een protocol. In het protocol vermeldt de jury haar beoordeling. De jury geeft punten voor de verschillende oefeningen en beoordeelt ook de ruiter.
De ruiter wordt beoordeeld op:
houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van ruiter en paard of pony en de algemene indruk. De puntentelling is simpel: scoort een ruiter overal een 6, dan heeft hij precies genoeg punten voor een promotiepunt. Haalt een ruiter een 5 op een onderdeel, dan heeft hij ergens anders een 7 nodig om het verschil goed te maken. Het gemiddelde moet dus altijd een 6 zijn.


Hier vind u een uitgebreide uitleg over de gang van zaken rond het starten van een FNRS wedstrijd

Om u enthousiast te maken voor deze vorm van wedstrijdrijden heeft de FNRS gekozen om aan een bepaald bereikt niveau een diploma toe te kennen, een officieel FNRS diploma. Dit diploma is echter niet zomaar te behalen. Bij een bepaald praktijkniveau moet u ook een bepaalde theoretische kennis hebben.

De combinatie van proeven op een bepaald niveau en de theoretische kennis is als volgt:
  • F1 en F2: harnachement & (eenvoudige)manegefiguren
  • F3 en F4: exterieur
  • F5 en F6: rijtechniek
  • F7 - F12: geen theorie
  • C1 caprilli
  • C2 - C4 geen theorie

Diploma's

Indien aan beide voorwaarden is voldaan kunt u een diploma ontvangen. Op de volgende niveaus kan een diploma worden behaald: F2, F4, F6, F8, F10, F12, C1, C2, C3 en C4.

Hoe wordt de theoretische kennis getoetst?

De theorie-examens worden afgenomen door de wedstrijdorganisatie van de manege. Op de wedstrijddag kunnen (alleen) de ruiters die in aanmerking komen voor een diploma, een standaard vragenformulier opvragen bij het wedstrijdsecretariaat. Dit formulier zal 10 meerkeuzevragen bevatten met voor iedere vraag drie mogelijke antwoorden.

Theorie bij het diploma.

Theorie bij het diploma
Vóór sommige proeven moet eerst een theorie-examen afgelegd worden. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij de ruiter steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zijn het vragen waar een ruiter in de praktijk al mee te maken heeft gehad en zijn ze niet zo moeilijk. Als de ruiter voldoende vragen goed heeft beantwoord (max. 3 fout) en voor de bijbehorende F proef in totaal voldoende punten heeft behaald (210 punten), slaagt hij voor zijn theorie-examen en behaalt hij zijn diploma. Vervolgens kan de ruiter doorgaan in de volgende klasse. Aan de proeven F2, F4, F6 en F10 is een theorie-examen gekoppeld. Voor de even proeven kan een ruiter een diploma krijgen, dus voor F2, F4, F6, F8 et cetera, tot en met F20.

In het FNRS handboek “Leer paardrijden met plezier” staan de theorie, proeven en allerlei andere informatie. Het boek is verkrijgbaar bij FNRS Ruitersportcentra.

Wat zijn promotiepunten (PP)?

Indien u 210 punten of meer behaalt voor uw dressuurproef krijgt u een promotiepunt (PP). Bij de caprilliproeven is een PP te behalen bij een score van 180 punten of meer.

 

Voor uitgebreide informatie over het diplomarijden bezoek de website van de FNRS → www.fnrs.nl

 

Caprilli is een kruising van dressuur en springen 

 De C-proeven zijn de caprilliproeven. Caprilli is een kruising van dressuur en springen en is bedoeld als voorbereiding op springen. Elke C-proef bestaat uit twee delen; een caprilli parcours (een dressuurproef met achttal hindernissen) en klassiek parcours (alleen hindernissen). De C-proeven lopen van C1 tot en met C4 en er zijn 4 diploma"s te behalen. Bij C1 liggen er wat grondbalkjes en staan er een paar lage kruisjes. De hoogte valt erg mee en ligt altijd tussen de 50 en 60 cm. Bij de C2 staan de hindernissen op een hoogte van de 60 tot 70 cm. In de C3 staat het op 70 tot 80 cm. en bij de C4 is de hoogte tussen de 80 tot 90 cm. Heb je het klassieke parcours in de C4 gehaald en heb je het laatste diploma daarmee verdiend, dan mag je aan de landelijke wedstrijden van de KNHS meedoen en mag je beginnen in de B-springen. Wanneer je een promotiepunt hebt behaald in de caprilliproef dan kun je een tweede promotiepunt halen in het klassieke parcours. Als je die twee promotiepunten hebt behaald, dan verdien je het diploma en mag je verder met de volgende C-proef. De jury geeft je voor elke behaalde promotiepunt een stempel in je paspoort.


Zitcompetitie

Strijd tussen de verschillende FNRS maneges om bestzittende manege ruiter

De Luxaflex® FNRS Zitcompetitie
Om het belang van een goede zit te benadrukken, heeft de FNRS de Zitcompetitie in het leven geroepen. Deze competitie is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Ieder jaar doen er meer ruiters mee en de verwachting is dat ook tijdens de editie van 2013 weer veel enthousiaste manegeruiters meedoen aan de voorrondes.


Ieder deelnemend ruitersportcentrum organiseert een eigen voorronde, waarvoor de manegeruiters zich kunnen opgeven. Het is voor ieder ruitersportcentrum vrij om te bepalen of het de ruiters een speciale zitproef of de bekende F-proef laat afleggen. De ruiter met de beste zit wordt afgevaardigd naar de regiofinales, die op verschillende locaties in Nederland worden gehouden. Tijdens de regiofinales worden de best zittende ruiters geselecteerd voor de kwartfinale. Vervolgens worden na deze kwartfinale ruiters afgevaardigd naar de halve finale tijdens Horse Event in Deurne. Tijdens de finale strijden per categorie 5 ruiters om de titel “Bestzittende Manegeruiter van Nederland”.


Wie mogen er meedoen?
Iedere ruiter vanaf 11 jaar die rijdt op een FNRS ruitersportcentrum en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie van deelname aan F-proeven, mag deelnemen aan de FNRS Zitcompetitie. Als je aan deze punten voldoet, kun je bij je ruitersportcentrum vragen wanneer de voorrondes georganiseerd worden.

Categorie 1
11 t/m 17 jaar – tot F8
- aantoonbare registratie deelname F-proeven
- niet in het bezit van F8 diploma
- niet in het bezit of eerder geweest van KNHS startkaart

Categorie 2
11 t/m 17 jaar – F8 of hoger
- wel in het bezit van F8 diploma
- nooit winstpunt behaald in klasse L2 van de KNHS

Categorie 3
18 jaar of ouder – alle niveaus
- wel in het bezit van een geldig ruiterpaspoort
- nooit winstpunt behaald in klasse L2 van de KNHS


Prijzen
Alle ruiters die zich weten te plaatsen voor de regiofinales, ontvangen een toegangskaart voor de halve en hele finales tijdens Horse Events in Deurne. De "Bestzittende Manegeruiters van Nederland" winnen een dag bij Academy Bartels met een priveles. Tijdens de regiofinales worden de scores van de ruiters van ieder ruitersportcentrum bij elkaar opgesteld. Het ruitersportcentrum met het hoogst behaalde resultaat is de winnaar en ontvangt een beker voor de bestzittende manege van de regio.


n 2012 heeft Manege de Arckelhoeve wederom meegedaan met de zitcompetitie met als resultaat dat we als winnende manege uit de bus kwamen. Rosanne v.d. Hoeven is in haar categorie de best zittende ruitr van 2012 geworden n een spannende finale.
I


terug | top
FacebookTwitterYoutube
Ponyclub
P.R.V.
FNRS
KNHS
Start lijsten
Nieuwsbrief
 
twitter arckelhoeve
Home Nieuws 2018 Manege Kantine Nieuws Agenda Ponyclub Evenementen Wedstrijden Archief Link Contact Arckelhoeve - Manage
Copyright © 2011 Arckelhoeve. All right reserved.